فرمول غذایی برای مدیریت آسم
به گزارش آشنایی با استانبول، چاقی می تواند علائم آسم را تشدید کند. فعالیت بدنی و دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل حاوی چربی کم و میوه و سبزیجات تازه می تواند به افراد مبتلا به آسم برای حفظ وزن سالم بدن یاری کند.
اگرچه توصیه های غذایی خاص برای افراد مبتلا به آسم وجود ندارد، پژوهش ها نشان داده اند که بعضی مواد غذایی از عملکرد ریه ها پشتیبانی نموده، سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشیده و علائم آسم را کاهش می دهند. در مقابل، بعضی مواد غذایی نیز ممکن است علائم آسم را تشدید نموده یا احتمال ابتلا به آن را افزایش دهند.
آسم یک بیماری مزمن شایع است. به گفته مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا، حدود 25 میلیون نفر در این کشور به آسم مبتلا هستند و بچه ها یک پنجم از این تعداد را تشکیل می دهند.
غذا هایی که ممکن است یاری نمایند
غذا های زیر ممکن است فوایدی را برای افراد مبتلا به آسم ارائه نمایند.
غذا ها یا مکمل های حاوی ویتامین D
شواهد نشان می دهد که سطوح کم ویتامین D با افزایش خطر حملات آسم در بچه ها و بزرگسالان پیوند خورده است. همچنین، معین شده است که مصرف روزانه مکمل ویتامین D می تواند به میزان قابل توجهی خطر بستری شدن در بیمارستان برای یک حمله شدید آسم را کاهش دهد.
همچنین، ویتامین D ممکن است از عملکرد ریه ها پشتیبانی نموده و عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی، مانند سرماخوردگی را کاهش دهد. ویتامین D به طور طبیعی در مواد غذایی محدودی وجود دارد، از این رو، بیشتر افراد ویتامین D را از غذا های غنی شده با این ماده مغذی مانند غلات صبحانه، ماست و آب پرتقال دریافت می نمایند.
از منابع غذایی خوب برای ویتامین D می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ماهی های چرب مانند سالمون، تن، و خالمخالی
- قارچ ها
- زرده تخم مرغ
- پنیر
- جگر
میوه ها و سبزیجات تازه
یک رژیم غذایی سالم و متعادل سرشار از میوه ها و سبزیجات ممکن است خطر ابتلا به آسم را کاهش دهد.
مقاله ای در سال 2020 بیان می نماید که چندین مطالعه ارتباط بین مصرف زیاد میوه و سبزیجات با کاهش خطر ابتلا به آسم در بچه ها و بزرگسالان را نشان داده اند. یک آنالیز در سال 2017 که شامل بیش از 80 مطالعه می شد، ارتباط بین مصرف میوه و سبزیجات تازه و کاهش علائم آسم، مانند خس خس سینه را نشان داد.
ویتامین ها
میوه و سبزیجات تازه سرشار از آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین C، ویتامین E و بتا کاروتن هستند که به بدن در مبارزه با سموم و رادیکال های آزاد که ممکن است به بافت ها آسیب برسانند، یاری می نمایند. این، به نوبه خود، ممکن است به بهبود عملکرد ریه ها و کنترل علائم آسم یاری کند.
از منابع خوب برای ویتامین C می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- مرکبات، مانند پرتقال و گریپ فروت
- کیوی
- توت فرنگی
- طالبی
- فلفل های قرمز و سبز
- بروکلی- سیب زمینی پخته
- گوجه فرنگی
از منابع غذایی خوب برای ویتامین E می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- مغزدانه ها، مانند بادام، بادام زمینی و فندق
- دانه های آفتابگردان
- بروکلی
- غذا های غنی شده مانند غلات صبحانه، آبمیوه، مارگارین
بتا کاروتن
میوه و سبزیجات نارنجی و قرمز رنگ حاوی بتا کاروتن هستند که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- هویج
- سیب زمینی شیرین
- کدو اسکواش
- فلفل های قرمز و زرد
- طالبی
- زردآلو
- سبزیجات برگدار تیره مانند کیل و اسفناج
فلاونوئید ها و سلنیوم
میوه ها و سبزیجات حاوی آنتی اکسیدان هایی به نام فلاونوئید ها و سلنیوم هستند که دارای فواید ضد التهابی هستند.
از جمله منابع خوب برای فلاونوئید ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- سیب
- توت ها
- انگور
- چای های سیاه و سبز
از منابع غذایی خوب برای سلنیوم می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- غذای دریایی
- گوشت
- ماکیان
- تخم مرغ
- محصولات لبنی
- نان
- غلات صبحانه
غذا های تهیه شده از غلات کامل
غذا های تهیه شده از غلات کامل ممکن است در کاهش علائم آسم نقش داشته باشند. مطالعه ای در سال 2017 نشان داد افرادی که یک رژیم غذایی سالم حاوی غذا های تهیه شده از غلات کامل را مصرف می نمایند، علائم آسم کمتری را تجربه نموده و کنترل بهتری بر بیماری خود دارند.
از جمله بهترین گزینه ها در این زمینه می توان به جو دوسر کامل، پاستا گندم کامل، گندم سیاه، و بلغور گندم اشاره نمود.
غذا هایی که باید از آن ها پرهیز کرد
انجمن ریه آمریکا (ALA) فهرستی از غذا ها و نوشیدنی هایی که افراد مبتلا به آسم بهتر است از آن ها پرهیز نمایند، زیرا می توانند علائم این بیماری را تشدید نمایند، ارائه نموده است. آن ها شامل موارد زیر می شوند:
غذا های حاوی سولفیت ها
سولفیت ها نوعی از مواد نگهدارنده هستند که اغلب در غذا ها و نوشیدنی های حاوی این مواد مانند الکل، ترشیجات، لیمو و آبلیموی بطری شده و میوه های خشک وجود دارند.
افراد مبتلا به آسم که یک رژیم غذایی با سطوح بالای سولفیت ها را مصرف می نمایند، ممکن است تشدید علائم بیماری خود را تجربه نمایند. همچنین، بنابر هشدار انجمن ریه آمریکا، غذا های حاوی سولفیت ها ممکن است محرکی برای یک حمله آسم باشند.
سالیسیلات ها
سالیسیلات ها ترکیباتی هستند که در چای ها، قهوه ها، غذا های تند، یا غذا های طعم دار شده با گیاهان وجود دارند. اگرچه نادر است، افراد مبتلا به آسم گاهی اوقات نسبت به این ترکیبات حساسیت دارند و احتمال بیشتری دارد شعله ور شدن علائم بیماری خود را تجربه نمایند.
دو مطالعه در سال های 2014 و 2016 نشان داد که آسپرین، که حاوی سالیسیلات است، در بعضی افراد موجب تشدید آسم می گردد.
فست فود
مطالعه ای در سال 2013 نشان داد بچه ها و نوجوانانی که سه بار در هفته یا بیشتر فست فود مصرف می کردند، احتمال بیشتری داشت به آسم شدید و همچنین بیماری های دیگر مبتلا شوند.
محرک های دیگری که باید از آن ها پرهیز کرد
افرد مبتلا به آسم باید محرک هایی که ممکن است علائم بیماری آن ها را تشدید نموده یا موجب یک حمله آسم شوند را شناسایی نموده و از آن ها پرهیز نمایند. انجمن ریه آمریکا بعضی از محرک های شایع را این گونه فهرست نموده است:
- دارو های بدون نسخه مانند آسپرین یا دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی
- آلرژی های غذایی شایع، مانند بادام زمینی و نرمتنان صدفدار
- دود، مانند دود سیگار، آتش یا شومینه های چوب سوز
- آب و هوای نامساعد مانند توفانی، بادی، ابری یا مرطوب
- آلودگی هوا، مه دود، بخارات خروجی از اگزوز خودرو ها یا بخارات شیمیایی
- پوست و بزاق حیوانات دارای خز یا پر
- قرار دریافت در معرض مایت های گرد و غبار، کپک یا هاگ ها
نکته های دیگر برای مدیریت علائم آسم
انجمن ریه آمریکا مدیریت پیشگیرانه آسم را توصیه نموده است. طی همکاری با پزشک خود می توانید یک برنامه جامع را برای پرهیز از محرک ها و استفاده موثر از دارو های تجویزی در زمان درست شکل دهید.
نظارت و ثبت علائم می تواند به تشخیص غذاها، فعالیت ها یا محیط هایی که ممکن است موجب یک حمله آسم شوند، یاری کند.
چاقی می تواند علائم آسم را تشدید کند. فعالیت بدنی و دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل حاوی چربی کم و میوه و سبزیجات تازه می تواند به افراد مبتلا به آسم برای حفظ وزن سالم بدن یاری کند.
یک آنالیز در سال 2019 نشان داد که عفونت های ویروسی نیز می توانند محرکی برای علائم آسم باشند. اقدامات ساده برای پرهیز از عفونت مانند شستشوی منظم دست ها با آب و صابون و دریافت واکسن آنفلوآنزا می تواند به کاهش خطر یاری کند.
منبع: فرادید