کرونا عادات غذایی ما را تغییر می دهد؟
به گزارش آشنایی با استانبول، با شیوع ویروس کرونا میزان مراجعه حضوری مردم به نانوایی ها کاهش یافته است یا به نان های بسته بندی کارخانه ای اطمینان می نمایند یا خودشان دست به کار پختن نان می شوند.
جنبش نان خانگی ماندن طولانی مدت در خانه آن هم در روز های تعطیلات عید فرصتی بود تا خیلی ها سراغ علاقه مندی های خود بفرایند. از سوی دیگر گروهی هم کوشش نمایند مهارت های جدیدی بیاموزند تا وقت های طولانی و کشدار در خانه ماندن ها را پر نمایند.
از سوی دیگر هشدار های بهداشتی درباره شیوه های شیوع کرونا موجب شده بود بعضی محصولات غذایی از سبد خانواده ها حذف شود و کوشش هایی شخصی برای تأمین آن ها شکل بگیرد. یکی از این محصولات نان بود. شیوه سنتی پخت نان در نانوایی های ایرانی و دخیل نبودن دستگاه های مکانیزه موجب می شد خیلی ها برای پرهیز از ابتلا به کرونا قید نان گرم سنگک و بربری را بزنند .
همه چیز از رژیم غذایی چینی آغاز شد
آغاز کرونا از ووهان چین و بازار معروف فروش حیوانات وحشی و زنده آن موجب شد تا بار دیگر توجه جهانی به رژیم غذایی مردم چین جلب شود. منشأ این بیماری که خفاش یا پنگولین عنوان شده بخشی از غذایی است که گروهی از مردم چین می خورند.
تصور عامه البته این است که در چین یک میلیاردی به دلیل جمعیت بالا، مردم تقریبا هر جاندار زنده ای را می خوردند، اما درواقع ریشه این همه چیزخواری در چین بیشتر به طب سنتی چینی بازمی شود که در میان مردم هم طرفداران زیادی دارد.
به هرحال آنچه مهم است شیوع کرونا موجب شده بار دیگر حساسیت عمومی نسبت به رژیم غذایی رایج در چین بالا برود. درست مثل اوایل سال 2000 که سارس در چین موجب شد دولت مرکزی سیاست های سخت گیرانه ای درباره شکار و خرید و فروش حیوانات وحشی در این کشور وضع کند. حالا هم زمزمه های نخستین تغییرات در رژیم غذایی چینی ها به گوش می رسد.
در نخستین گام خبر رسیده که خرید و فروش گوشت سگ و گربه در شنزن چین ممنوع شده است. این خبر علاوه بر اینکه برای علاقه مندان حقوق حیوانات خبری مسرور نماینده است، سوسوی امید را برای تغییرات گسترده رژیم غذایی چینی روشن می نماید.
جنبش نان خانگی در ایران
همه گیری کرونا در ایران در سرانجام دومین ماه خود واقع شده است. از آنجا که دولت از ابتدای ماجرای همه گیری علاقه ای به قرنطینه سفت وسخت نداشت و بسیاری مجبور به حضور در محل کار بودند، تغییرات چندانی در سبک زندگی ها رخ نداد. اما آغاز تعطیلات طولانی عید و تمدید آن از سوی دولت موجب شد خیلی ها یک در خانه مانی طولانی را تجربه نمایند.
ماندن طولانی مدت در خانه آن هم در روز های تعطیلات عید فرصتی بود تا خیلی ها سراغ علاقه مندی های خود بفرایند. از سوی دیگر گروهی هم کوشش نمایند مهارت های جدیدی بیاموزند تا وقت های طولانی و کشدار در خانه ماندن ها را پر نمایند. از سوی دیگر هشدار های بهداشتی درباره شیوه های شیوع کرونا موجب شده بود بعضی محصولات غذایی از سبد خانواده ها حذف شود و کوشش هایی شخصی برای تأمین آن ها شکل بگیرد.
یکی از این محصولات نان بود. شیوه سنتی پخت نان در نانوایی های ایرانی و دخیل نبودن دستگاه های مکانیزه موجب می شد خیلی ها برای پرهیز از ابتلا به کرونا قید نان گرم سنگک و بربری را بزنند. بیژن نوروزی، رئیس اتحادیه نانوایان سنتی در این باره گفته بود که با شیوع ویروس کرونا میزان مراجعه حضوری مردم به نانوایی ها کاهش یافته است یا به نان های بسته بندی کارخانه ای اطمینان می نمایند یا خودشان دست به کار پختن نان می شوند.
موضوعی که این روز ها از محصولات پرمخاطب شبکه های اجتماعی است. حساب های اینستاگرامی و کانال های تلگرامی کم مخاطبی که پیش از این آموزش هایی درباره پخت نان خانگی می دادند، بسیار پرمخاطب شده اند. شکل گیری کمپینی تحت عنوان تخصص من رایگان هم موجب شد تا خیلی از نانوا ها و شیرینی پز های معروف به میدان بیایند و از فضای شبکه های اجتماعی برای آموزش پخت نان استفاده نمایند.
یکی از موضوعاتی جالب توجه در میان این آموزش ها کوشش برای تغییر ذائقه ایرانی ها در خوردن نان است. ایرانی ها بنابر ذائقه شکل گرفته شان به خوردن نان های تخت علاقه دارند، نانی که پخت آن با فر های خانگی کمی سخت است. از این رو بیشتر دستور های پخت نانی که این روز ها در شبکه های اجتماعی دست به دست شد مربوط به نان های حجیمی است که به دلیل بافت متخلل شان قابلیت هضم و جذب آسا ن تری دارند.
نمی توان به قطعیت گفت: این وضع تا کی و کجا ادامه دارد، ولی همین مدت کوتاه هم به نظر می رسد تغییراتی در سبک غذاخوردن ایرانی ها ایجاد شده است و اگر ادامه دار باشد شاید این تغییرات را همیشگی کند.
کاهش مصرف گوشت در سبد خانوار
به نظر می رسد شیوع کرونا همچنان که با اخبار خوشایندی برای دوستداران حقوق حیوانات به واسطه ممنوعیت هایی که قرار است در چین اعمال شود، همراه بوده است، اخبار خوبی هم برای گیاهخوران دارد. آمار ها نشان می دهد رعایت اصول بهداشتی از سوی مردم موجب شده سرانه مصرف گوشت در کشور کاهش شدیدی یابد.
منصور پوریان، رئیس شورای تأمین دام کشور در همین روز ها اعلام نمود: در پی شیوع ویروس کرونا و تعطیلی رستوران ها و تالار ها مصرف گوشت قرمز حدود 60 درصد کاهش یافته است. بیشترین مصرف گوشت قرمز به ویژه در شب عید و ایام نوروز مربوط به رستوران ها، تالارها، هتل ها، طباخی ها و کبابی هاست.
با توجه به بارندگی ها و شرایط آب وهوایی و زایش های بهاره فرایند جمعیت تولیدی دام سبک و سنگین رو به افزایش است که همین امر نگرانی هایی را برای تولیدنمایندگان ایجاد نموده است. آمار های دیگر هم از کاهش 30 تا 100درصد فروش رستوران ها خبر می دهد. تعطیلی اجباری بعضی اصناف هم در ایام عید دلیل دیگری بر کاهش مصرف گوشت در کشور است.
مصارف خانگی گوشت هم به دلیل توصیه هایی که وجود دارد، کاهش شدیدی پیدا نموده است. از سوی دیگر فراهم نبودن زیرساخت های لازم برای توزیع اینترنتی گوشت هم موجب شده در این روز ها استارت آپ هایی که آنلاین میوه و سبزیجات می فروختند، با فرایند صعودی همراه باشند، اما شاهد تحولی در حوزه فروش آنلاین گوشت نباشیم.
برای بسیاری پذیرفتنی نیست که در صورت ادامه کرونا از سنت ایرانی کباب خوردن دست بکشند، اما همین تجربه دو ماهه هم به خوبی نشان می دهد که وقتی می شود به آن عادت کرد، احتمالا به زمان طولانی تری هم بتوان عادت کرد.
منبع: فرادید